Skip to main content

Descobreix la mel d'Eivissa a través de l'Associació d'Apicultors

Descobreix la mel d'Eivissa a través de l'Associació d'Apicultors

En l'article d'avui et contarem la història de l'Associació d'Apicultors d'Eivissa i Formentera, que promou el desenvolupament integral de l'apicultura i vela per la qualitat de l'autèntica mel d'Eivissa.

Aquesta associació es va constituir l'any 1989 amb l'objectiu principal de lluitar contra un dels principals paràsits que delmen les colònies d'abelles eivissenques, això és, el Varroa destructor

Avui dia l'Associació d'Apicultors d'Eivissa i Formentera se centra en la recuperació de l'abella autòctona, la caracterització de les mels d'Eivissa a través de l'anàlisi pol·línica, la implementació de rutes apiturísticas, la creació d'una granja-escola apícola,  i el desenvolupament d'una IGP per a la Mel d'Eivissa.

La mel d'Eivissa, una mel única

mel autoctona ibiza 2

Com bé explica Vicent Marí, president de l'associació des de 2016, "mel com la d'Eivissa no hi ha; és única i singular pels seus paràmetres físic-químics i perquè a causa de la seva alta demanda té un contingut hidroximetilfurfural molt baix, que és el que catalitza els paràmetres químics de la mel, i una diastasa molt alta". 

La mel d'Eivissa també és especial quant a la quantitat de pol·len que conté. Així, perquè una mel sigui considerada monofloral ha de tenir un 51% de pol·len provinent de la planta (romaní, farigola o garrofer, per exemple) i algunes de les mels d'Eivissa tenen resultats molt més alts.

La mel produïda a Eivissa es recull solament dues vegades a l'any. A l'estiu, la recol·lecció és de mel multifloral (incloent flors de farigola) que es caracteritza per ser daurada, transparent i extraordinàriament aromàtica, molt fluida i no cristal·litza. En canvi, a l'hivern, la mel recol·lectada és de romaní i bruc.

Els objectius de l'Associació d'Apicultors

mel autoctona ibiza 4

La important labor de l'Associació d'Apicultors d'Eivissa i Formentera s'emmarca en els següents objectius principals:

  1. Promoure el desenvolupament integral de l'apicultura en tots els camps.
  2. Millorar la formació tècnica apícola dels seus associats i de tots els apicultors en general
  3. Sensibilitzar a la societat i institucions de la importància de les abelles en el desenvolupament i conservació dels ecosistemes i medi ambient per la seva labor polinizadora.
  4. Vetllar per la qualitat dels productes apícoles i informar el consumidor dels seus avantatges i característiques.
  5. Donar suport a la comercialització de la mel.

De la mateixa manera, també promouen recerques apícoles col·laborant amb entitats externes (incloent les relacionades amb la nostra abella autòctona, Apis mellífera iberica), contribuint a la recuperació d'ecosistemes i implementant polítiques de comerç sostenible.

Denominació d'Origen Protegida per a la Mel d'Eivissa

mel autoctona ibiza 3

Després que aquesta menja autòctona s'incorporés en el catàleg d'aliments tradicionals de Balears aquest estiu, el pròxim pas important per a la mel d'Eivissa és aconseguir la Denominació d'Origen Protegida (DOP).

Tal com es recull en un reportatge de Periódico de Ibiza, en el procés de documentació per a presentar la candidatura de la mel d'Eivissa a la DOP, s'han realitzat "gairebé 2.500 enquestes a persones en llocs com a mercats de proveïments, mercats de productes locals en pobles, cooperatives i botigues i així va realitzar un estudi d'oferta i demanda".

"En aquest sentit, el 78,5% de detallistes embeni mel d'Eivissa en els seus establiments i el 60,45% de les persones consumidores de mel entrevistades consumia mel d'Eivissa", es recull en el mitjà de comunicació.

Tens més informació de l'Associació d'Apicultors d'Eivissa i Formentera en la seva fitxa del nostre directori de productes locals. Fes clic aquí per a accedir.

Logos

Info legal

  • Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Fomento del Turismo de la Isla de Ibiza 2022

Disseny web tactic[studio]