Menjar a Eivissa a l'hivern: assaboreix l'illa!
La temporada d'estiu va arribant a la seva fi i a poc a poc es respira un ambient més autèntic a l'illa, allunyat de la bullícia i l'enrenou estival.
I això es trasllada també a l'àmbit gastronòmic.
Què et sembla menjar-te Eivissa a bocades aquest hivern?
Sabors de la terra i la mar
El nostre patrimoni va molt més enllà de la història: nombrosos xefs i cuiners s'han vist influenciats per les nostres pròpies tradicions culinàries.
Carns com el pollastre, el xai, el porc (porc negre eivissenc a poder ser) i el conill d'Eivissa són àmpliament utilitzades de llarg a llarg de l'illa blanca.
Quant a sabors de la mar, podem afirmar sense dubtar que les estrelles solen ser el rap, la “rotja”, el gall... Peixos costaners o de roca en la seva majoria.
Una cosa curiosa és que l'ametlla és un must tant en postres com en cuina en general, igual que el safrà i el tot espècies (pebre jamaicà).
Si parlem de verdures i sabors del camp, la ceba, el tomàquet, el pebrot verd i vermell, la patata (vermella majorment), els pebrassos, les bledes, coliflor i col blanca, i l'all i el julivert són imprescindibles.
L'ús d'aquests ingredients és anterior a l'arribada del turisme a l'illa, quan es menjava del que es criava, caçava o pescava.
I perdura avui dia.
Què pots menjar a Eivissa a l'hivern?
I diem concretament “a Eivissa” perquè l'oferta de restauració durant aquesta època de l'any continua sent abundant, per la qual cosa no és difícil trobar restaurants xinesos, tailandesos, de menjar mediterrani…
El que no trobaràs fora són:
- Bullits i guisats de peix: bullits i guisats de peix típics que poden variar segons la pesca del dia i la temporada.
- L'arròs de matances: es pot gaudir entre novembre i març, dates de les matances a Eivissa.
- La sobrassada i botifarra torrades amb pa pagès: una delicatessen a l'abast de molts i valorada per pocs. La de Companatge i la de Carn&Coop són les nostres recomanacions personals.
- La fregida de polp: és un sofregit de polp, patata vermella, ceba, i pebrot vermell i verd.
- La salsa de Nadal: només es pot gaudir en època nadalenca, i és com una espècie de torró líquid. No busquis la recepta, simplement prova-ho (consell de locals).
- El sofrit Pagès: És una mescla de carns, embotits i patata que s'elaborava per a aguantar les jornades de treball de les matances. Ara pots gaudir-ho sense haver d'esforçar-te tant.
- Ossos amb col: El gran desconegut de la gastronomia eivissenca, perquè no és fàcil de trobar en qualsevol restaurant. Consisteix en un bullit d'ossos de porc, sobrassada i botifarró, patata i col.
En molts restaurants tradicionals d'ascendència eivissenca pots trobar aquests plats.
Així que t'animem a menjar a Eivissa aquesta temporada!
Restaurants socis a Eivissa oberts durant l'hivern
Vols menjar-te l'illa a bocades?
Entre els nostres socis encara podràs gaudir de cuina mediterrània en 180è Gastrobar, Trencat, Six Senses, Terra d'Eivissa, Cafè Montesol; cuina tradicional en Ca n’Alfredo, Canuda Sofia, Ca Curreu, La Brasa, Cas Gasí; o cuina fusió en Mira, Overall, Re.Art, Tsuma Eivissa, Jara, Hotel Pacha, Cevitxef.
Per part nostra, esperem amb ànsies que ens acompanyis aquesta temporada hivernal a descobrir els sabors més hivernals d'Eivissa.
Que aprofiti!